frajla.info

2.jpg

Grčevi kod beba

Nova studija pokazuje da je mogući uzrok grčeva kod beba bakterija iz roda Klebsiella. Grčevi su najčešći uzrok neutešnog plača kod beba u prvim mesecima života.

"Trenutno pedijatri gastroenterolozi leče gotovo sve poznate bolesti. Ali u slučaju kolika, ne postoji lečenje zasnovano na naučnim dokazima. Kolike su potencijalno opasne za zdravlje i sigurnost dece jer su kod roditelja moguće frustracije zbog dugotrajnog plača deteta koje mogu dovesti do postpartalne depresije majki, pa čak i do misli o ozleđivanju deteta", izjavio je J. Marc Rhoads, profesor pedijatrije i glavni autor studije.

U istraživanju je otkrivena bakterija roda Klebsiella koja se uobičajeno nalazi u ustima, crevima i na koži. Proučavajući 36 beba, od kojih je polovina imala grčeve, naučnici su otkrili da je bakterija uzrokovala upalu u probavnom sistemu beba koje su patile od kolika.

"Verujemo da bakterije podstiču upalnu reakciju u crevima. Upala delova probavnog sistema kod bebe koja pati od kolika uporediva je sa nivoom upale kod ljudi koji boluju od upalne bolesti creva (engl. inflammatory bowel disease (IBD)). Kolike mogu biti preteča nekim drugim gastrointestinalnim poremećajima, poput iritabilnog sindroma creva, celijakije ili alergijskih gastroenteropatija", dodaje Rhoads.

Novorođenčad iz studije hranjena su majčinim mlekom i/ili formulom. Ranija istraživanja nisu osigurala značajnije dokaze koji bi podupirali teoriju da dojenje štiti od kolika.

Kolike se definišu kao neobjašnjivo i snažno plakanje kod inače zdravih beba. Obično se pojavljuju u uzrastu do 3 meseca, a traju više od tri sata svaki dan bar tri dana nedeljno. Stanje je veoma često. Pogađa oko 15% zdravih beba.

Pedijatri trenutno prepisuju posebne hipoalergene formule za bebe i na taj način pokušavaju da leče kolike, ali ni jedan od tih proizvoda nema naučno pokriće u lečenju grčeva.
 Podeli sa prijateljima