frajla.info

4.jpg

Najvažniji vitamini za zdravu i lepu kosu

kosa, lepota
Koliko je neophodna celom organizmu, zdrava ishrana je isto toliko važna i za rast kose.
Nedostatak vitamina je odgovoran za pucanje, opadanje i krtost kose. Najbolji način da je zaštitite je zdrava ishrana bogata sledećim vitaminima.

VITAMIN A - Antioksidant koji pomaže proizvodnju zdravog sebuma u ​​koži glave. Nalazi se u ribljem ulju, mesu, mleku, siru, jajima, spanaću, brokoliju, kupusu, šargarepi, kajsijama i breskvama. Ne smete preterivati jer prekomerno uzimanje može da izazove gubitak kose i druge ozbiljne probleme.

VITAMINI C - Pomaže u očuvanju zdravlja kože i kose. Ima ga u agrumima, jagodama, kiviju, dinji, ananasu, paradajzu, zelenoj paprici, krompiru i tamno zelenom povrću.

VITAMIN E - Poboljšava cirkulaciju kože glave. Ulje pšeničnih klica, soja, semenke i orasi, pasulja i lisnato zeleno povrće obiluju ovim vitaminom. Prekoračivanje dnevne doze dozvoljenog unosa vitamina E može da podigne krvni pritisak.

NIACIN (B3) - Nalazi se u namirnicama kao što su pivski kvasac, pšenične klice, riba, piletina, ćuretina i meso. Dozvoljena dnevna doza je 25 miligrama.

PANTOTENSKA KISELINA ( B5) - Veoma je važna jer sprečava opadanje kose i pojavu sedih vlasi. Vitamin B5 sadrže cela zrna žitarica, pivski kvasac i žumanca.

VITAMIN B6 - Ovaj vitamin sprečava opadanje kose i pomaže stvaranje melanina, koji kosu daje boju. Pivski kvasac, džigerica, integralne žitarice, povrće i žumance su bogati ovim vitaminom.

VITAMIN B12 - On takođe sprečava opadanje kose, a ima ga u ribi, piletini, jajima i mleku.

 

Izvor:smedia.rsPodeli sa prijateljima